Thursday 25 December 2014




It’s Christmas time!


Praznici se bliže. Jedan Božić je već pokucao na vrata, a bliži se i sledeći, pravoslavni. Bez obzira na veru, u ovo doba su ljudi posebno darežljivi, raspoloženi, veseli. Ukoliko smo u lošijoj finansijskoj situaciji, opet se trudimo da budemo barem na okupu i sretni sa onim što uspemo da obezbedimo. Ipak, porodica je najveći i najvredniji poklon koji dobijamo rođenjem i na nama je da ga negujemo, čuvamo i održavamo netaknutim tokom svih godina.
Svake godine u ovo doba nastaje dilema šta raditi sa najmlađima na časovima stranog jezika. Kako ni nastavnicima ne bi bilo dosadno, smišljamo nove sadržaje, tražimo nove ideje po različitim društvenim mrežama, blogovima i prilagođavamo ih sopstvenim uslovima. Evo nekoliko ideja:

1. MAKE YOUR OWN CHRISTMAS TREE!

Potreban materijal:
- hamer papir zelene boje (može i tamno i svetlo zelene boje zbog kombinovanja)
- makaze, lepak ili samolepljiva traka
-odštampani ukrasi za jelku
-sjaj za dekoraciju

Na hamer papiru nactrajte oblik jelke i isecite. Lepše i punije izgleda ukoliko kombinujete svetlu i tamnu varijantu. Deci podelite ukrase za jelku i kada budu ukrašeni po njihovoj želji, zalepite ih na jelku. Svaka grupa dece može da dodaje svoje ukrase. Jelka izgleda bogatije kako se približava praznik. jednostavno, brzo i deca svih uzrasta uživaju u ovoj aktivnosti! Ne zaboravite - jelku zalepite na zid u visini pogodnoj i za one najmlađe.



Druga mogućnost je da napravite jelku od recikliranog papira. Ona bi trebalo da stoji na stalku. U njenoj sredini se nalazi drvena motka. Jednostavno i korisno jer se rešavate svih onih papira koji vam više ove godine ne trebaju.


 
2. MAKE CHRISTMAS CARDS

Božićne čestitke nisu ništa novo, ali ih možete učiniti zanimljivijim nekim detaljima. Potreban vam je papir (bolje deblji) u boji, beli papir, božićne želje i lepilo. Papir u boji predstavlja spoljni deo čestitke i deca ga ukrašavaju kako žele, a time i nastavnik ima slobodu: vodene boje, kolaž, flomasteri... Unutra se zalepi beli papir, nesto kraći od onog u boji. Beli papir se prethodno popuni crtežima i ispisivanjem božićnih želja. Božićne želje možete odštampati i iseći makazama sa šarom i potom ih zalepiti u čestitku. Posebno zadovoljstvo deci predstavlja lepilo sa sjajnim šljokicama koje upotpunjuju prazničnu čaroliju. Ovako izgledaju Christmas wishes i mogu se napraviti nezavisno od čestitki kao zanimljiv detalj u učionici:




Nadam se da su ovi predlozi stvorili prostor za još ideja i varijacija. I ne zaboravite, pesmice su najvažniji propratni deo kada su deca u pitanju. Moj predlog: 



















No comments:

Post a Comment