Saturday 28 June 2014

Poslovni engleski - bauk ili ne?

 
Source: http://www.elearningmarketplace.co.uk
Prve godine svog staža u školici u kojoj radim sam se srela sa predavanjem poslovnog engleskog jezika. To je bio izazov jer nikada nisam podučavala takav kurs.  Posao uvek naučite kada počnete da radite i na svojim greškama. Zato je dobro da budete samokritični  u granicama normale.

Imam utisak da je strani jezik u našoj zemlji jedan veliki bauk sa jedne strane, a sa druge strane ćete naići na mnoštvo onih koji sa nezdravom sigurnošću tvrde kako se sjajno služe njime. Citiraću jednog profesora koji je radio u našoj somborskoj gimnaziji: „Ta, ko je još naučio jezik u školi!?“ Ko je kriv za takvu situaciju nije tema ovog puta.

Iz tog stanja stvari iskrsavaju poslovni ljudi na visokim pozicijama kojima je neophodno znanje engleskog jezika jer su mahom firme, fabrike preuzeli stranci. Usavršavanje, komunikacije među ljudima istog položaja u različitim centrima iste kompanije, seminari, uputstva od nadređenog - sve stiže na engleskom jeziku. Godine 2012. Global English korporacija je upozorila da je čak 40% zaposlenih u 76 zemalja na početnom nivou znanja, što znači da imaju poteškoća u osnovnoj komunikaciji na sastancima, čitanju i pisanju e-mail-ova, kao i da se ne snalaze adekvatno sa brzim promenama na globalnom poslovnom planu (Source:wikipedia.org).

Poslovni engleski se fokusira na terminologiju koja se često susreće na globalnom planu, gramatika je manje zahtevna. Pogodnost je što možete da se usmerite na određeno polje interesovanja, u zavisnosti od pozicije klijenta u firmi, kao i u zavisnosti od oga čime se firma, kompanija bavi. Ono što se neminovno obrađuje je:

- predstavljanje, upoznavanje
- sastanci
- pisanje biografije i propratnog pisma
- pisanje poslovnih pisama
- javljanje na telefon
- saradnja u timu
- kako da naručite sebi piće, hranu...

Koliko je ovaj kurs zanimljiv?

Postoji mnogo različitih načina da ovaj kurs učinite zanimljivijim svojim studentima. Priznajem da nisam bila previše kreativna jer nisam imala uvid u sve mogućnosti koje pruža predavanje poslovnog stranog jezika. Srećom, dobila sam poziv za stručno usavršavanje početkom ove godine (EVO2014 - Developing Business EnglishTeachers), koji drže vrhunski stručnjaci iz Evrope i Južne Amerike. Ne samo da sam dobila mnoštvo ideja, već sam shvatila da sam ipak neke aktivnosti i sama primenjivala u cilju da i sebi i učenicima razbijem monotoniju. Verovali ili ne, i nastavnicima može na času da bude dosadno!

Ponekad je zanimljivije ukoliko radite sa grupom jer plastičnije možete dočarati različite situacije. Važno je da se učenici oslobode, osećaju prijatno, opušteno. Zato se na početku upoznajete, ali se upoznaju i oni međusobno kroz brojne igrice. Nastavnik ne bi trebalo da je misterija. I on treba da se otvori pred učenicima. 

Small talk

Source: http://gochiropractice.com
 Ovo je deo koji je u poslovnom svetu veoma važan. Tu bi trebalo da vladate jezikom na nivou B1 da biste se uspešno snašli. Prema iskustvu mojih klijentata, stranci su veoma dobri u engleskom jeziku i imaju zavidan nivo znanja. Na sastancima nećete uvek pričati samo o poslu. Tu se sklapaju i važna poslovna prijateljstva, stoga morate i da otkrijete nešto o sebi, da budete interesantni, da pokažete interesovanje i u drugim sferama.

Evo šta sam ja napisala na seminaru EVO2014 o ovoj temi:


Small talk is something that we need in life, in every-day situations. Being part of a social life, business and making good deals depend on small talk.
Small talk in Serbia is of great importance due to our lifestyle. Business lunches, casual talk aka small talk are crucial. We are very good hosts and that reflects on our way of doing business.

If someone is liked or not might be easily seen through their reactions, way they comment. Therefore, it is immensely important to practise this social skill. It provides you with experience and better understanding of people's reactions and feelings.

I find that choice is always there and it's only up to us whether we are going to use the chance given. I believe that chit-chatting in every situation might improve your chances to meet important people for your business. Small talk enables you to present yourself and, in this situation, your company. You may sit in the corner, but don't expect great results.

My students are experienced business people and they are usually acquainted with the importance of small talk. However, if I had complete beginners, I would try to make an atmosphere similar to business meeting or science conference. One of the students might be some very important, hard-to-reach manager and the one who makes a deal with him/her gets reward.

 (Slika je povezana sa sjajnim tekstom o ovoj temi i online radionici u organizaciji autora EVO2014)


Zapamtite!

Poslovni engleski je zapravo ono što vi od njega napravite. Ne mora da bude strašan, može da bude zabavan. Ali, se uvek setite da i učenik mora da uloži svoj trud i uradi svoj deo posla da bi kurs bio uspešan.
Source: http://profaneetiquette.com

No comments:

Post a Comment