Friday 20 June 2014

Kako je koncipiran jedan online čas?



Samim tim što se nastava premešta u virtuelni svet, ne znači da će nastava biti zanimljivija. Prednost ovakvih časova je to što ne morate da napuštate prostorije u kojima se osećate prijatno i ne zavisite od vremenskih uslova. Druga prednost je što možete da dobijete usluge od nastavnika koji možda imaju bolje preporuke, a ne nalaze se u vašem mestu boravka.

Tehnička strana. Da biste uopšte mogli da učite putem Skype-a, neophodno je da imate otvoren Skype nalog, da imete dobru internet konekciju, video kameru i slušalice sa mikrofonom.

Aktivnosti. Sam čas zavisi i od dužine negovog trajanja, ali bi svaki čas trebalo da ima WARM-UP activitites, odnosno neke aktivnosti ili zadatke kojima se učenik, ali i nastavnik uvode u čas. Evo nekih primera! Sam čas može da obuhvata konverzaciju, novo gradivo, ponavljanje, vežbanje, neku vrstu testa. I učenik i nastavnik imaju pred sobom isti materijal. Učenik isto čita, na primer, neki tekst kao da je u redovnoj učionici, isto pristupa konverzaciji i drugim oblicima nastave. 

Ponekad nastavnik nije u mogućnosti da postupi kao u redovnom nastavnom procesu - na primer, ne može da izvuče najvažnije teze na tablu, da naznači različitim bojama ono što je važno, ali zato postoji opcija INSTANT MESSAGE, prozorčič u kojem predavač može da iskuca tekst i pošalje nešto što želi posebno da istakne.

Materijal koji se koristi za ovaj vid nastave može da bude u pdf formatu, može korisniku da se pošalje poštom, što zavisi od individualnog dogovora. Takođe, nastavnik ima mnogo više opcija dodavanja materijala u sred časa ili pre časa deljenjem linkova za pogodne video, audio ili vizuelne materijale. 

Skype časovi nisu pogodni samo za individualnu nastavu. Oni mogu da se podese i za grupni oblik nastave.

Zaključak. Sve u svemu, sam proces online nastave je dvosmeran, što znači da zavisi i od učenika i od nastavnika. Kod ovog vida nastave, zavisi nešto više od učenika što se tiče pripreme za nastavu u smislu prethodnog čitanja nekog gradiva, na primer. Skype je samo posrednik, način na koji se osobe udaljene prostorom ili nemogućnošću ličnog viđanja lakše spajaju.

Za probni čas putem Skype-a u trajanju od 15-20 minuta kontaktirajte me na panteraster@gmail.com .

No comments:

Post a Comment