Friday 14 August 2015

Dašak Amerike u Somboru



Radionice kreativnog pisanja

Dva dana ovog zaista toplog avgusta (10. i 11. avgust) Somborci su imali priliku da budu počastvovani nesvakidašnjim predavanjem u našem gradu. 

Američka ambasada organizuje niz aktivnosti kojima se promoviše njihova kultura i engleski jezik i te aktivnosti se obično održavaju u bibliotekama koje imaju Američki kutak (American Corner). Sombor je grad bez ovog kutka (za sada), ali je ipak dobio priliku da iskusi nešto novo i drugačije u svojoj kulturnoj ponudi. Verujem da je za to zaslužna drugačija slika i usmerenje aktivnosti naše gradske biblioteke koja je postala otvorenija za saradnju i za nove ideje.

S obzirom da ne pišem članak za novine, mogu slobodno da kažem da je posećenost bila još i dobra s obzirom na to kako se Somborci odazivaju na ovakve i slične događaje i koliko se posvećuju marketingu. Ovo je bila jedinstvena prilika za srednjoškolce, ali i druge ljubitelje engleskog jezika, da primene svoje stečeno znanje i pretoče ga u priče, pesme, dijaloge - i to potpuno besplatno, sa puno pozitivne energije!

Radionice je vodila profesorka univerziteta u Hjustonu Merrilee Cunningham. Više o njoj i njenom radu možete pročitati ovde.

Srednjoškolci na delu

Zadaci su bili raznovrsni i prilično motivacioni, a polaznici produktivni. Iskušali su svoje stvaralačko umeće u poljima neuobičajenim za naše školske programe - detektivske priče, haiku poezija... Naglasak je bio na radovima u nastanku (work in progress) tako da niko nije bio opterećen da li će svoj rad završiti do kraja radionice.

Dela u nastajanju



Nakon određenog vremena, polaznici bi čitali svoje radove, a profesorica bi davala svoje sugestije i pozitivne komentare koji su polaznicima dali još više hrabrosti da javno istupe sa svojim delima u nastanku. Ono što je dodatno doprinelo atmosferi stvaralaca u razvoju bile su writers' chairs (stolice/mesta za pisce) na koje bi mladi pisci seli i čitali svoje ideje, nacrte, dijaloge pred publikom.

Ono što je posebno bilo neočekivano su nagrade za dela koja su se pokazala odličnim za vreme  radionica (the best so far) i najbolja dela od svih na kraju radionica (the best of the best). Učenici prisutni na radionicama su pokazali zaista veliku izuzetnost u radu, pisanju i poznavanju engleskog jezika.

Dodela sertifikata




Ukoliko čujete da se ovakva radionica održava i kod vas u gradu

idite, upoznajte nove ljude, pričajte, savladajte strah od konverzacije

pišite, oprobajte se i vi

Možda je to nešto što vas oduvek zanima, ali vam treba podsticaj. Možda samo želite da razbijete letnju monotoniju, slučajno otkrijete skriveni talenat. I nemojte da se razočarate ako ne ispunite sopstvena očekivanja - pisanje uvek može da se nastavi ili ponovo počne.

Prilika i za nastavnike

S obzirom da i sama pišem, moram da kažem da su zadaci koje je profesorica Merrilee zadavala učenicima inspirativni i za odrasle. S aspekta nastavnika nalazim da možete steći dragoceno iskustvo - drugi ugao posmatranja zadavanja pismenih zadataka, odnosno zadataka koji podrazumevaju neko pisanje. Zadaci mogu da budu zaista drugačiji od uobičajenih, da podstaknu maštu, da nateraju i vas kao predavača i učenike da razmislite o stvarima o kojima do sada niste razmišljali. 

Slučajno mi se ukazala prilika da odmah nakon prvog dana, a neposredno pre druge radionice, imam čas konverzacije sa odraslim polaznikom. Zadaci sa radionice se odnose na pisanje, ali se vrlo lako daju preformulisati i primeniti u konverzaciji. No, ne samo to. Dobijate i sami ideje jer posmatrate stvari malo drugačije, te budete ohrabreni da postavite pitanja učenicima koja ih mogu donekle iznenaditi. Moje iskustvo je bilo pozitivno, stoga je moj savet:

budite hrabri, postavljajte neobična pitanja

ali, ono što je isto važno:
pokušajte i sami da date odgovor na ta pitanja

jer može da se desi da učenik želi da čuje i vaš odogovor. Niko ne želi da uči od onoga ko poznaje stvari samo u teoriji. Autoritet stičete pokazujući da ste i vi čovek od krvi i mesa.

Zaključak
 
Sve u svemu, dva dana gustog rasporeda u avgustu godi našim organizmima - primorava nas da razmišljamo, ali pomalo drugačije. Imamo priliku da primenimo poznavanje engleskog jezika sa izvornim govornicima, da se susretnemo oči u oči sa drugom kulturom, da postavimo pitanja koja smo oduvek želeli i da započnemo neko malo delo koje može da izraste u nešto neočekivano i ozbiljno.

S druge strane, nadam se da će ovo otvoriti vrata radionicama reativnog pisanja i na srpskom jeziku jer naši đaci (i odrasli sugrađani) bi trebalo da usavršavaju upotrebu maternjeg jezika. Ovakve radionice to čine interesantnijim i pretvaraju vežbu u zabavu.

No comments:

Post a Comment