Tuesday 24 June 2014

Gramatika u engleskom jeziku



Postoji moderan trend da se jezici nauče sa lakoćom i u što kraćem vremenskom periodu. Verujem da se svaki nastavnik bilo kog stranog jezika susreo sa potencijalnim učenicima koji su želeli da preskoče ovaj neizbežan korak. 

Gde je jezik tu su i pravila, a ona su objedinjena tim imenom koju učenici mrze - GRAMATIKA. Mislim da to ima dosta veze sa nastavnicima u redovnim školama. To je možda malo nesretna tema za raspravljanje, ali je činjenica da su nastavnici prilično nemotivisani i nemaju dovoljno strpljenja za objašnjavanje, nemaju volje za pronalaženje različitih metoda da privuku pažnju učenicima, da im predstave ova pravila na drugačiji, zanimljiviji način. Lično sam imala problem sa gramatikom u osnovnoj školi, ali kada se bavite jezikom, kada vam je to profesija, nemate izbora nego da sednete, zabodete nos u knjigu, nalazite načine kako sebi da predstavite, olakšate i na kraju - shvatite! Samim tim, znajući koliko to ume da bude teško, neshvatljivo, moramo imati strpljenja i ideja za nastavu.

Moć primera

Kaže se da deca vole da uče kroz igru, da im odgovaraju jednostavni i plastični primeri, posebno kada su ovako ozbiljne stvari u pitanju. Evo jedan primer objašnjenja brojivih imenica :) Ali uvek zaboravljamo da isto važi i za odrasle. Grupe početnika obično uključuju i one koji se nikada nisu susretali sa engleskim jezikom, imaju više godina, osećaju se nesigurno i, uvervam vas, boje se da pitaju i da kažu da im nešto nije jasno. Zato bi trebalo koristiti raznovrstan materijal, boje, plastične primere... sve što vidite da im prija. 

Da bismo znali kako uspešno da kombinujemo reči, moramo da naučimo ova pravila. Imamo poznat primer: 

Dečak je hranio psa, a u reci je bilo obrnuto. 


To je veoma plastičan primer, smešan i stoga lako zapamtljiv :)

Evo i jedan primer na engleskom sa devojčicom koja pije vodu.

Trudiću se, koliko mi to vreme bude dozvoljavalo, da vam ovde obezbedim jednostavna objašnjenja gramatičkih pravila, primere i zadatke za vežbanje. Svako pitanje i sugestija će dobro doći.

No comments:

Post a Comment