Tuesday 12 August 2014

Kako obogatiti rečnik?

Ono što moji učenici mogu često da čuju ili da pročitaju ispod svog sastava jeste da bi trebalo da rade na rečniku ili da im je rečnik nedovoljno razvijen. 

Pitanje sa kojim se susrećemo svi koji učimo jezike jeste kako to da učinimo? 

Ali, prvo, šta je to rečnik? 


Vocabulary /və(ʊ)ˈkabjʊləri/ is the body of words used in a particular language. Čitavo jedno biće koje morate da negujete pravilno od samog početka, od samog nastajanja i da nastavite sa pravilnom negom kako bi se to telo držalo u životu. Njegovo zdravlje zavisi od vaših postupaka.

Ništa nije jednostavno. Učenje je proces koji svi samostalno moramo da prođemo ukoliko želimo da postignemo neki cilj i da pronađemo onaj način koji nam najviše odgovara. Dakle, zaključićete i sami, ne preostaje vam ništa drugo do da se posvetite jeziku koji učite. Oni koji se odluče za engleski jezik imaju malčice više sreće jer se u svakodnevnici već srećemo sa mnogim izrazima, pozajmljenicama, filmovima, računarima, nazivima proizvoda itd. iz engleskog jezika (češće sa američkom varijantom, pa će prosečni građanin Srbije znati da je pharmacy apoteka, dok će se teže setiti britanskog ekvivalenta chemist’s (shop)). Pokazaću vam kako da zakoračite, ostalo je na vama.


Čitanje je izvor svakog znanja. Možete se poslužiti jednostavnijom literaturom, ali i časopisima, dnevnim novinama, člancima na internetu, naravno spram vašeg interesovanja i time vam to čitanje neće predstavljati veliki napor. 

Slušajte muziku, čitajte tekstove pesama. Doduše, pesme mogu biti sa jednostavnijim rečnikom i prilično su korisne na početnim nivoima. Takođe nisu uvek gramatički ispravne, mogu da sadrže „urbane“ fraze, prenesena značenja, ali uvek možete da konsultujete nastavnika.

Gledajte filmove i serije koji vas zabavljaju ili pričinjavaju zadovoljstvo. Ignorišite prevod, slušajte i videćete da se neke fraze ponavljaju. Možete i da ih zapišete i posle potražite na internetu kako biste videli da li se koriste u još nekim situacijama. Takođe vodite računa da ćete tu čuti dosta neformalnog govora. Možete da vršite i poređenja na sledećem primeru serije "Štreberi" ("Teorija Velikog praska") - Šeldon će gotovo uvek imati formalniji način obraćanja od ostalih. Jedan od zanimljivih primera možete pogledati ovde:



Odaberite nasumce svaki dan po jednu reč iz rečnika i pokušajte da je zapamtite. I sada ono najvažnije - šta god slušali, pamtili, pisali - pokušajte da upotrebite u razgovoru, u dopisivanju sa prijateljima, u pisanju sastava. Tek namerna upotreba reči i fraza dovodi do njenog implementiranja u vaš svakodnevni rečnik.

Nezaobilazno pravilo - zabavite se dok učite!


No comments:

Post a Comment